”Vitalitate puls” a plecat de la principiul ”Este mai ușor să previi decât să vindeci”, de aici dorința de a creea un sistem de prevenție primară holistic, aplicabil și eficient.
Vitalitate plus apreciază acest dar și abordează modelul biopsihosocial.
Sănătatea este darul cel mai frumos și mai bogat pe care natura știe să îl facă”
Modelul biopsihosocial
Modelul biopsihosocial înțelege boala și sănătatea ca un set de factori care includ factori biologici, psihologici și sociali. A fost dezvoltat de psihiatrul George Engels, spre deosebire de modelul medical tradițional, care s-a concentrat doar pe aspectele fizice ale problemelor.
Cel mai mare avantaj al modelului biopsihosocial este descoperirea, potrivit căreia fiecare problemă este cauzată de un set de factori, care trebuie să fie pe deplin înțeleși pentru a lucra asupra lor.
Specialiștii din domeniul sănătății care se bazează pe această abordare încearcă să caute factori de trei tipuri pentru a explica de ce apare o boală: biologică, psihologică și socială
Factori biologici
Majoritatea bolile au o parte din cauzele lor în chimia corpului sau a creierului. Când discutăm despre bolile fizice, o tulburare poate fi cauzată de disfuncția unui organ, de un microb sau de dezechilibrul hormonal, etc.
Bolile psihiatrice, de asemenea, este posibil să aibă o cauză fizică, deși acestă teorie nu poate fii întotdeauna ușor demonstrată, ca în cazul celor care afectează corpul.
De pildă, astăzi se cunoaște că persoanele care suferă de depresie au de asemenea, o producție scăzută de serotonină. În consecință efectele depresiei pot fi ameliorate prin administrarea de serotonină de sinteză.
Când ne referim la factorii biologici trebuie să menționăm și cei legați de zestrea genetică a unei persoane. Studiile din ultimele decenii arată că genele influențează apariția anumitor boli, ce afectează atât organismul cât și creierul.
Epigenetica a demonstrat, și acum urmează vestea bună, că multe gene pot fi influențate prin gândire pozitivă, modificarea anumitor comportamente, etc
Ai grijă de corpul tău!
Factori psihologici
Medicina tradițională a lăsat deoparte, factorii psihologici – cum ar fi gândurile, condiționările și atitudinile. În consecință majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății care nu sunt implicați direct în tratarea bolilor psihice nu abordează aceste aspecte. Cercetările recente demonstrează că tocmai acești factori au o importanță crucială în toate tipurile de afecțiuni.
Atitudinea față de boală infuențează dezvoltarea și menținerea simptomelor, atunci când ne referim la boli mentale, cum ar fi depresia sau anxietatea.
Descoperirea potrivit căreia factorii psihologici pot favoriza sau atenua problemele asociate bolilor fizice a fost revoluționară.
În prezent se cunoște faptul că emoțiile sunt un factor declanșator în recuperarea pacienților cu boli considerate grave, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare, etc.
Ai grijă de emoțiile tale!
Factori sociali
Acești factori au fost complet neglijați în tratamentul tuturor afecțiunilor, fie că ne referim la boli fizice sau mentale.
Odată cu apariția modelului biopsihosocial, s-a aflat că susținerea unor relații sociale solide poate fi vitală pentru recuperarea bolnavilor.
Dacă o persoană aparține unui mediu social stabil poate întârzia sau preveni apariția afecțiunilor fizice și mentale.
Acest lucru se poate obține prin îmbunătățirea stării emoționale, autocunoaștere și dobândirea de abilități de comunicare.
Ai grijă de relațiile tale!
Vitalitate plus” abordează toți acești factori într-un mod armonios în Programul cu același nume, pe o perioadă de 3 luni, printr-un training online.
Sănătatea este un cuvânt mare. Ea cuprinde nu numai corpul, mintea și spiritul, ci și perspectiva unui om.